🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Thread View: comp.lang.postscript
2 messages
2 total messages Started by Steve "daffy" Hunt Wed, 02 Sep 1992 18:15
Question about "nested" Type-1 fonts
#2066
Author: Steve "daffy" Hunt
Date: Wed, 02 Sep 1992 18:15
39 lines
1980 bytes
A question for Type-1 gurus.  (My apologies if this topic has been
discussed recently, but I've not been keeping up with this newsgroup
recently.)

I maintain a piece of software that converts Type 1 fonts into Acorn's
proprietary font format.  Because it does not incorporate a full
PostScript interpreter (or anything remotely close!) it relies on
fonts conforming to the simplified and predictable form described in
Chapter 10 of the "Adobe Type 1 Font Format" book.  Recently one of
our developers showed me a font which fails to convert.

The font is a "Bold Oblique" font, and on examining it I found that it
has been implemented as a cut-down font with no CharStrings of its
own.  Instead the whole "Bold" version of the font has been physically
included in the file, with code to avoid defining it if the printer
already knows about it.

There is some code at the bottom that copies (by reference) the
"nested" font's CharStrings across into the font being defined.

Now that I am aware of this technique I want to update my program to
cope with it.  I have some questions though:-

(1) Does Adobe condone this sort of thing, given the strictures in
Chapter 10 of the Black Book?

(2) Can ATM cope with this sort of font?  If not, then presumably they
will gradually disappear and be replaced by ones that it can cope
with.  If ATM cannot handle this technique, then I won't either.

(3) Does anyone ever nest fonts MULTIPLY?  If so, this will complicate
my code, but on the other hand I can't see why you'd want to do this.

Thanks in advance for any info!

-- Steve
-- 

				Steve Hunt	steve@acorn.co.uk
Re: Question about "nested" Type-1 fonts
#2087
Author: Paul Haahr
Date: Thu, 03 Sep 1992 23:47
37 lines
1940 bytes
Steve "daffy" Hunt writes
> The font is a "Bold Oblique" font, and on examining it I found that it
> has been implemented as a cut-down font with no CharStrings of its
> own.  Instead the whole "Bold" version of the font has been physically
> included in the file, with code to avoid defining it if the printer
> already knows about it.
> 
> There is some code at the bottom that copies (by reference) the
> "nested" font's CharStrings across into the font being defined.

it's called a synthetic font.

> Now that I am aware of this technique I want to update my program to
> cope with it.  I have some questions though:-
> 
> (1) Does Adobe condone this sort of thing, given the strictures in
> Chapter 10 of the Black Book?

yes.  see section 9.1, ``synthetic fonts''

> (2) Can ATM cope with this sort of font?  If not, then presumably they
> will gradually disappear and be replaced by ones that it can cope
> with.  If ATM cannot handle this technique, then I won't either.

yes.  buy a retail copy of atm and see the version of Helvitica-Oblique that  
ships with it.

> (3) Does anyone ever nest fonts MULTIPLY?  If so, this will complicate
> my code, but on the other hand I can't see why you'd want to do this.

not that i know of.  synthetic fonts are used for matrix twiddling.  multiple  
twiddles can be done at one time.  (and, by the way, i doubt ATM would handle  
multiply nested synthetic fonts.)

--
paul haahr		adobe systems incorporated
haahr@adobe.com		...!decwrl!adobe!haahr		+1 415 962 6056
Thread Navigation

This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.

Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.

Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.

Back to All Threads