🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Article View: comp.std.c
Article #1183

struct hack, and other out-of-array references

#1183
From: Mark Brader
Date: Thu, 10 Sep 1992 01:41
148 lines
7805 bytes
[<> = Norman Diamond;  o' = Clive Feather;  ^^ = Stephen R. van den Berg;
 || = Interpretation Ruling;  ## = the standard;  no indent = me.]

<>  You can't go past the end of an array object.  But if malloc() or some
<>  other variable has defined the end of the actual array object, then the
<>  + operator can get you that far, regardless of the declared type that
<>  some other array variable had before getting flattened to a pointer.

o'  But there is an interpretation that says that, given
o'     int a [5][5];
o'  the access "a [1][6]" is illegal, because it goes past the bounds of the
o'  array "a [1]". In other words, the declared type of the array does
o'  restrict what can happen to a pointer derived from it.

Clive is right to the extent that Norman shouldn't have said "or some other
variable".  (Sorry, Norman, I'd forgotten about this myself when I email
you before.)  However, objects returned by malloc() are another matter.


<>  Is that an actual interpretation ruling ...?
 
o'  RFI 17, item 16.
 
||  For an array of arrays, the permitted pointer arithmetic in Standard
||  ##3.3.6 Semantics (page 48, lines 12-40) is to be understood by
||  interpreting the use of the word "object" as denoting the specific
||  object determined directly by the pointer's type and value, *not* other
||  objects related to that one by contiguity. For example, the following
||  code has undefined behaviour:
||      int a [4][5];
||      a [1][7] = 0;  /* undefined */
||  Some conforming implementations may choose to diagnose an "array bounds
||  violation", while others may choose to interpret such attempted accesses
||  successfully with the "obvious" extended semantics.

I found this ruling very surprising, but after reviewing the standard,
I decided that it was correct.  The standard defines [] in terms of +
and *, and the relevant text restricting this usage of + (in section 3.3.6,
ANSI numbering, 6.3.6 in ISO) is the following.  In the typical use
of [], of course, "the pointer operand" is the first operand and "the
integral expression" is the second operand of the []:

##  If the pointer operand points to an element of an array object,
##  and the array is large enough, the result points to an element
##  offset from the original element such that the difference in the
##  subscripts of the resulting and original array elements equals
##  the integral expression.  In other words, if the expression P
##  points to the i-th element of an array object, the expressions
##  P+(N) ... and P-(N) (where N has the value n) point to, respectively,
##  the i+n-th and i-n-th elements of the array object, provided they
##  exist.

There is then text allowing a pointer one place past the last element to
be computed, and then...

##  If both the pointer operand and the result point to elements of the
##  same array object, or one past the last element of the same array
##  object, the evaluation shall not produce an overflow; otherwise, the
##  behavior is undefined.

Now, the important thing is that nowhere in the standard is there any
license to treat the object a as an array of 20 ints.  It is an array
of 4 arrays of 5 ints each.  If you write a[1][7], you are calling for
the computation of a[1]+7.  a[1] here decays to a pointer to int, which
points to the first element of the array a[1].  a[1]+7 does not point
to that array.  The fact that we know that it points to a certain element
of the array a[2] is irrelevant; it is undefined behavior to compute this.

^^  ... but:
^^  	int a[5][5]; int*p;
^^  	p=a[1]+5;
^^  	printf("a[2][0]=a[1][6]=%d\n",*++p);
^^  
^^  sure seems to be allowed (although not recommended).

Even assuming that there is supposed to be a line assigning a value to the
accessed sub-element of a, this code is certainly not recommended, because
its intent is to print "a[2][0]=" followed by the value of a[2][1]!

As to whether it's allowed, there seems to be some room for doubt about
that.  The issue, which I think was raised and not resolved some time
back on this newsgroup, is what exactly the phrase "points one past the
last element of the array object" means.  There is of course an obvious
interpretation/implementation where you the pointer value just gets
incremented by the appropriate element size, but it could also be that
the phrase means to signify an *out-of-band* pointer value, which cannot
be dereferenced unless decremented back into the array.

It would take an Interpretation Ruling to settle that.  My own interpre-
tation is that Stephen's code is legal.

 
o'  This RFT applies to slices of arrays, but, in *my* opinion, it is
o'  extendable to this case:

[In case anyone has read this far in the thread and doesn't know, this code
is what the "struct hack" of the subject line refers to.]

o'      struct fred { int i; char s [1]; } *f;
o'      char *s;
o'  
o'      /* ... */
o'      f = malloc (sizeof f + strlen (ss));
o'      if (f != NULL)
o'          strcpy (f->s, ss);
o'  
o'  The pointer f->s points to an object with type "char [1]", and so, if
o'  strlen (ss) > 0, the access to (f->s)[1] required by strlen is undefined
o'  according to this RFI, even though the array has already decayed to a
o'  pointer.

Clive's opinion here is wrong (see also signature quote).  The difference
between this and the other case is that the standard provides (in ANSI
section 4.10.3, ISO 7.10.3) specific dispensation for the value returned by
malloc() to:

##  ... be assigned to a pointer to any type of object and then used to
##  access such an object or an array of such objects in the space
##  allocated ...

The pointer f->s does point to an object with type char[1], but it is
also a pointer into the space returned by malloc(), which may be treated
as an array of chars.  That is, when strcpy computes the equivalent of
(f->s)[1], and therefore (f->s)+1, both the pointer operand of +, i.e.
f->s, and the computed result *are* within the same array, namely the one
returned by malloc(), and all is well.


I would also argue that the Interpretation Ruling cited above would not
apply if the type of the example array "a" had been char instead of int.
The definitions of "object" and "byte" (in ANSI section 1.6, ISO 3.14 and
3.4) in effect require that it be possible to treat any object as an
array of any character type.  This guarantee is assumed, of course, by
any number of library functions.  Once again, this should render legal any
references that are out of bounds in a subarray but which address locations
known to be in the containing array.

If all this had been raised during standardization, I'd've asked for a
change to render a[1][7] legal as well, because I think it's more C-like
for it to be legal, and more consistent with the three exceptions that I've
just mentioned.  But it isn't, even though I think they all are.
-- 
Mark Brader		    "'A matter of opinion'[?]  I have to say you are
SoftQuad Inc., Toronto	      right.  There['s] your opinion, which is wrong,
utzoo!sq!msb, msb@sq.com      and mine, which is right."  -- Gene Ward Smith

This article is in the public domain.
Technical Details
Message-ID: <1992Sep10.014137.16209@sq.sq.com>
Path: arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!uunet.ca!wildcan!sq!msb
References: <9209080014.AA03467@enet-gw.pa.dec.com> <1992Sep09.112101.1139@x.co.uk> <1992Sep07.104932.20060@x.co.uk> <1992Sep8.124655.1498@Urmel.Informatik.RWTH-Aachen.DE>

Show Full Headers
Complete Article Headers
Newsgroups: comp.std.c
Path: arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!uunet.ca!wildcan!sq!msb
From: msb@sq.sq.com (Mark Brader)
Subject: struct hack, and other out-of-array references
Message-ID: <1992Sep10.014137.16209@sq.sq.com>
Summary: struct hack legal even though int a[5][5];a[1][7]...; illegal
Organization: SoftQuad Inc., Toronto, Canada
References: <9209080014.AA03467@enet-gw.pa.dec.com> <1992Sep09.112101.1139@x.co.uk> <1992Sep07.104932.20060@x.co.uk> <1992Sep8.124655.1498@Urmel.Informatik.RWTH-Aachen.DE>
Date: Thu, 10 Sep 92 01:41:37 GMT
Lines: 148