Article View: comp.std.c
Article #4202Re: Is this a good Idea??
From: Paul Long
Date: Sun, 08 Oct 1995 21:12
Date: Sun, 08 Oct 1995 21:12
35 lines
1727 bytes
1727 bytes
In article 458816$ki0@zonker.cs.ucsb.edu, schapel@cs.ucsb.edu (Steve E. Chapel) writes: >ua302aa@sun2.lrz-muenchen.de (Kurt Watzka) writes: >>aprc@pcmail.nerc-bas.ac.uk (A P R Cooper) writes: >>As would fputc/fgetc. BTW what is the difference between a byte and >>a char, as far as C is concerned? (Hint: Both words denote the same >>as long as you are talking about C). >I don't think that's true. Isn't a char definde to be *at least* 8 bits >(in other words a byte) in the ANSI C standard? A char could be 2 bytes, >or 4 bytes, or 256 bytes, for that matter. This is a common misunderstanding. A byte, in Standard C, is not an 8-bit unit of storage: "A byte is composed of a contiguous sequence of bits, the number of which is implementation-defined." And that number is defined by the value of CHAR_BIT in limits.h, which must be at least 8. So, for example, you could have 8-bit bytes, 9-bit bytes, or 16-bit bytes. Because "the sizeof operator yields the size (in bytes) of its operand" and the result is1 for the char types, a char object always occupies exactly one byte of storage, not "2 bytes, or 4 bytes, or 256 bytes," at least using Standard C's definition of a "byte." When talking about bytes in the context of C, you have to be very careful. Do you mean simply 8-bits or the formal, more elusive definition provided in the Standard? Paul_Long@ortel.org plong@perf.com
Technical Details
Message-ID:
<1139933150.15676234@ortel.org>Path:
arc1-ca.pugleaf.net!uu4news.netcom.com!otsrvr!Paul_LongShow Full Headers
Complete Article Headers
Path: arc1-ca.pugleaf.net!uu4news.netcom.com!otsrvr!Paul_Long From: Paul_Long@ortel.org (Paul Long) Reply-To: Paul_Long@ortel.org Newsgroups: comp.std.c Distribution: world Subject: Re: Is this a good Idea?? Date: 08 Oct 1995 21:12:58 GMT Message-ID: <1139933150.15676234@ortel.org> Organization: Oregon Telcom