🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Article View: sci.astro.fits
Article #3

Re: Which characters are legal in a string?

#3
From: Bob Hanisch, ST ScI
Date: Tue, 27 Oct 1992 17:47
27 lines
1830 bytes
In article 1cibc0INNpjq@darkstar.UCSC.EDU, sla@umbra.ucsc.edu (Steve Allen) writes:
>I am looking through the NOST 100-0.3b standard document trying to be
>very sure about one point:
>
>    Section 5.3.2.1 specifies that a "character string shall be composed
>    only of ASCII text."
>
>    Section 6.1 specifies that characters shall be 7-bit ASCII
>
>These specifications do not preclude the existence of unprintable characters
>(ASCII 0 through 31 and 127) in a character string.  Is it intended that
>unprintable characters be legal?  Are there FITS readers which will be
>confounded by unprintables?

If you look on p. 5 of the same document, "ASCII text" is defined as ASCII
characters in the range of hex 20 to 7E.  This was done in order to have to
avoid repeating this every time we wanted to refer to printable ASCII text.

So the statement does NOT allow unprintable characters.

The distinction is further clarified in Appendix E (pp. 63-43).

---
Robert J. Hanisch                       Tel. (410)338-4910   Fax. (410)338-5090
Space Telescope Science Institute       NSI: hanisch@stsci.edu [130.167.1.2]
3700 San Martin Drive                   DECNet: STSCIC::HANISCH [6549::] 
Baltimore, MD  21218  USA               Bitnet: hanisch@stsci
Technical Details
Message-ID: <1992Oct27.174757.18460@stsci.edu>
Path: arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!charon.amdahl.com!pacbell.com!iggy.GW.Vitalink.COM!cs.widener.edu!eff!sol.ctr.columbia.edu!destroyer!ncar!noao!stsci!iris.stsci.edu!hanisch
References: <1992Oct27.170501.2980@nrao.edu>

Show Full Headers
Complete Article Headers
Newsgroups: sci.astro.fits
Path: arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!charon.amdahl.com!pacbell.com!iggy.GW.Vitalink.COM!cs.widener.edu!eff!sol.ctr.columbia.edu!destroyer!ncar!noao!stsci!iris.stsci.edu!hanisch
From: hanisch@stsci.edu (Bob Hanisch, ST ScI)
Subject: Re: Which characters are legal in a string?
Message-ID: <1992Oct27.174757.18460@stsci.edu>
Sender: news@stsci.edu
Reply-To: hanisch@stsci.edu
Organization: Space Telescope Science Institute, Baltimore MD
References: <1992Oct27.170501.2980@nrao.edu>
Date: Tue, 27 Oct 1992 17:47:57 GMT
Lines: 28