Article View: sci.crypt
Article #2266Re: PKP/RSA comments on PGP legality
From: Tim Moore
Date: Wed, 16 Dec 1992 13:12
Date: Wed, 16 Dec 1992 13:12
110 lines
5782 bytes
5782 bytes
In article <1galtnINNhn5@transfer.stratus.com> cme@ellisun.sw.stratus.com (Carl Ellison) writes:
I went to the horse's mouth and asked some folks at PKP & RSA to comment
on PGP legality. Here's their reply. I have permission to post it.
PKP's description of the export laws reads like a Bobby Inman wet
dream. I'd like clarification of some of the points below.
EXPORT LAW
...
"123.2 Imports. No defense article may be imported into the United
States unless (a) it was previously exported temporarily under a
license issued by the Office of Munitions Control; or (b) it
constitutes a temporary import/intransit shipment licensed under
Section 123.3; or (c) its import is authorized by the Department of
the Treasury (see 27 CFR parts 47, 178, and 179)."
Is "defense article" a synonym for "anything on the Munitions List",
or does it mean something else in the context of this paragraph?
Was pgp illegally exported? Was pgp illegally imported? Of course.
It didn't export or import itself. pgp 1 was illegally exported from
the U.S., and pgp 2, based on pgp 1, is illegally imported into the
U.S. Is a license required? According to the ITAR, it is. ITAR
Section 125.2, "Exports of unclassified technical data," paragraph (c)
reads:
What, exactly, is the "technical data" refered to here? The
implication is that it is information about any item otherwise on the
munitions list, but that seems ridiculous. An F16 would be on the
munitions list, but its dimensions are surely not classified.
Japanese model makers got that information somehow, and I doubt that
they violated the ITAR in doing so.
Or does the ITAR restrict the export of any technical data whatsoever?
am I violating the ITAR when I correspond with a colleague in Sweden
about details of gcc?
The concept of restricting "unclassified technical data" seems
unconstitutional, but I realize that that might not have any bearing on
import/export regulations.
"(c) Disclosures. Unless otherwise expressly exempted in this
subchapter, a license is required for the oral, visual, or documentary
disclosure of technical data... A license is required regardless of
the manner in which the technical data is transmitted (e.g., in
person, by telephone, correspondence, electronic means, telex, etc.)."
What is "export?" Section 120.10, "Export," begins:
"'Export' means, for purposes of this subchapter: ...(c) Sending or
taking technical data outside of the United States in any manner
except that by mere travel outside of the United States by a person
whose technical knowledge includes technical data; or..."
Is pgp subject to the ITAR? See Part 121, the Munitions List, in
particular Category XIII, of which paragraph (b) reads, in part,
"...privacy devices, cryptographic devices and software (encoding and
decoding), and components specifically designed or modified
therefore,..."
A further definition in 121.8, paragraph (f) reads: "Software
includes but is not limited to the system functional design,
logic flow, algorithms, application programs, ..."
This paragraph seems to be trying to restrict the import and export of
source code and more. What is an algorithm? Is it a description of a
process, or the process itself? Did my university's library violate
the ITAR by recieving copies of EUROCRYPT proceedings which include,
among other things, descriptions of the IDEA algorithm? Is it
illegal to export the DES specification?
pgp encourages you to post it on computer bulletin boards. Anybody
who considers following this advice is taking quite a risk. When you
make a defense item available on a BBS, you have exported it.
I doubt that very much. Whoever downloads the defense item exports
it, not the owner of the BBS. Is every BBS that makes available
implementations of DES exporting it, and therefore violating the ITAR?
...
These points on patent and export law are straightforward and can
easily be confirmed with legal advice.
:-)
Phil Zimmerman's lawyer seems to disagree. From the pgp docs:
"I wrote my PGP software from scratch, with my own implementation of
the RSA algorithm. I didn't steal any software from PKP. Before
publishing PGP, I got a formal written legal opinion from a patent
attorney with extensive experience in software patents. I'm
convinced that publishing PGP the way I did does not violate patent
law."
...
The documentation to pgp would have readers believe that pgp was the
result of a noble desire to save everyone from an evil government
threatening to deny rights to privacy; that users and distributors of
pgp have little or nothing to fear from the patent holders, who, it is
implied, are probably dishonest anyway; and that one shouldn't be
concerned about export controls because pgp beat the system for
everyone by having been developed overseas and imported legally. The
facts simply don't support these claims.
Maybe not, but this missive from PKP does.
--
Tim Moore moore@cs.utah.edu {bellcore,hplabs}!utah-cs!moore
"Wind in my hair - Shifting and drifting - Mechanical music - Adrenaline surge"
- Rush
Technical Details
Message-ID:
<MOORE.92Dec16131218@defmacro.cs.utah.edu>Path:
arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!caen!hellgate.utah.edu!hellgate!mooreReferences:
<1galtnINNhn5@transfer.stratus.com>Show Full Headers
Complete Article Headers
Newsgroups: sci.crypt,alt.security.pgp Path: arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!caen!hellgate.utah.edu!hellgate!moore From: moore@cs.utah.edu (Tim Moore) Subject: Re: PKP/RSA comments on PGP legality Message-ID: <MOORE.92Dec16131218@defmacro.cs.utah.edu> In-reply-to: cme@ellisun.sw.stratus.com's message of 11 Dec 92 18:16:23 GMT Organization: University of Utah CS Dept References: <1galtnINNhn5@transfer.stratus.com> Date: 16 Dec 92 13:12:18 Lines: 110