Article View: sci.electronics
Article #17235Re: Small Video FM Transmitter: Any ideas or sources?
From: dsi
Date: Wed, 04 Feb 1987 16:55
Date: Wed, 04 Feb 1987 16:55
57 lines
3659 bytes
3659 bytes
In article <1426@umd5>, cgs@umd5 (Chris Sylvain) writes:
> In article <1438@nicmad.UUCP> brown@nicmad.UUCP (Mr. Video) writes:
> >In article <4484@watmath.UUCP> mwtilden@watmath.UUCP (M.W. Tilden, Hardware) writes:
> >>Anybody know of any circuits or modules that can transmit NTSC black/white
> >>put real-time vision on a radio-controlled plane. Any magazine referances
> >>or books would be helpful. Please respond via E-mail and I'll post a summary
> >Before anybody says anything else: Any tv transmitter that can transmit for
> >at least 2 miles will require FCC approval. In other words, forget it. Not
> >only that, you probably couldn't get it to fit in the plane.
> >
> >Mr. Video
>
> Not true! The FCC has allocated bands in which one does not need a license
> of any kind to use the frequencies with any kind of modulation desired.
> The only restriction is the field strength measured at a specified distance
> from the transmitting antenna. One may use any amount of RF power as long
No, no, no, no. The operation being contemplated by the original poster
does NOT fall under 47 CFR 15 anyway (part 15 of the FCC Rules and Regs).
Nevertheless, these would be the power maximums for "low power communications
devices":
47CFR15.112(a) - 160 to 190 kHz - one watt input power
47CFR15.113(a) - 510 to 1600 kHz - 0.1 watt input power
47CFR15.114(a) - cordless telephone - 50 mV/m at 3 meters at carrier F
47CFR15.115 - device illegal to operate from 26.97 to 27.27 mHz
(operations cease Sept 18, 1983) as
47CFR15.116 - 26.99 to 27.26 - voice and data prohibited (A3,F3,A1)
10 mV/m at 3 meters at carrier F
47CFR15.117 - 49.82 to 49.90 - 10 mV/m at 3 meters at carrier F
Emissions not wider than 20 kHz
47CFR15.119 - Home built device (5 or less)
Not marketed
49.82 to 49.90
(b) "the power input to the device at the batter
or power line terminals shall not exceed 100
milliwatts under any condition of modulation
47CFR15.122 - (above 70 mHz) - transmission duration not greater
than one second and silent period of at least
30 times the transmitting duration. 500 uV/m at 3 m
Nevertheless, I would challenge anyone to make a radiofrequency power
amplifier with 1 kw RF output and sufficiently shield it to limit radiation
to 50 mV/m at 3 meters.
Generally speaking, the FCC frowns big-time on homebuilt devices which
have a DC input power to the final radiofrequency amplifier of 0.1 watts
or more. While this has not been set in stone as a rule, it is certainly
something which the local EIC (Engineer in Charge) could insist on if
pushed. Furthermore, there is this business of self-certification which
have been prosecuted.
None of the part 15 frequencies would be suitable for television,
anyway.
David Anthony
DataSpan, Inc.
Technical Details
Message-ID:
<614@unccvax.UUCP>Path:
arc1-ca.pugleaf.net!utzoo!watmath!clyde!rutgers!mit-eddie!genrad!decvax!mcnc!unccvax!dsiReferences:
<4484@watmath.UUCP> <1438@nicmad.UUCP> <1426@umd5>Show Full Headers
Complete Article Headers
Relay-Version: version B 2.10 5/3/83; site utzoo.UUCP Path: arc1-ca.pugleaf.net!utzoo!watmath!clyde!rutgers!mit-eddie!genrad!decvax!mcnc!unccvax!dsi From: dsi@unccvax.UUCP Newsgroups: sci.electronics,rec.video Subject: Re: Small Video FM Transmitter: Any ideas or sources? Message-ID: <614@unccvax.UUCP> Date: Wed, 4-Feb-87 11:55:01 EST Article-I.D.: unccvax.614 Posted: Wed Feb 4 11:55:01 1987 Date-Received: Sat, 7-Feb-87 11:30:51 EST References: <4484@watmath.UUCP> <1438@nicmad.UUCP> <1426@umd5> Organization: Univ. of NC at Charlotte, Charlotte, NC Lines: 57