🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Article View: comp.mail.headers
Article #477

Interpretation of local time offset (<zone>) in RFC822

#477
From: Martin Lottermoser
Date: Wed, 20 Jan 1988 17:46
24 lines
1458 bytes
In the date field of a message, RFC822 defines a <zone>. This can take
the form of +hhmm or -hhmm indicating "the amount of offset from UT"
(UTC is meant, I suppose). Unfortunately, I do not have access to the
ANSI standard X3.51-1975 quoted in RFC822, therefore I cannot determine
the meaning directly.

However, RFC822 specifies offsets for the American time zones and the
military ones. But again, unfortunately, these specifications disagree:

  (a) Consider the American time zones. RFC822 says, e.g.: EST = -5.
      Now, UTC can be obtained from EST by adding 5 hours. Therefore
      the interpretation should be:

         If an offset is given in a <date-time>, it specifies the amount
         one has to add to the given time to obtain UTC.

  (b) Now for the military time zones. RFC822 says, e.g.: "A:-1".
      But A is Central European Time, hence:

         To obtain UTC from a <date-time> with offset, one has to
         subtract the offset from the given time.

What is the correct interpretation?
                                             Martin
Technical Details
Message-ID: <11352@brl-adm.ARPA>
Path: arc1-ca.pugleaf.net!utzoo!utgpu!water!watmath!clyde!rutgers!cmcl2!brl-adm!adm!MJL%DGAIPP1S.BITNET@MITVMA.MIT.EDU

Show Full Headers
Complete Article Headers
Path: arc1-ca.pugleaf.net!utzoo!utgpu!water!watmath!clyde!rutgers!cmcl2!brl-adm!adm!MJL%DGAIPP1S.BITNET@MITVMA.MIT.EDU
From: MJL%DGAIPP1S.BITNET@MITVMA.MIT.EDU (Martin Lottermoser)
Newsgroups: comp.mail.headers
Subject: Interpretation of local time offset (<zone>) in RFC822
Message-ID: <11352@brl-adm.ARPA>
Date: 20 Jan 88 17:46:25 GMT
Sender: news@brl-adm.ARPA
Lines: 24