Article View: comp.mail.headers
Article #558Re: Are underbars considered bad form for addresses in RFC822 headers?
From: Craig F. Everhart
Date: Thu, 14 Apr 1988 15:08
Date: Thu, 14 Apr 1988 15:08
35 lines
2461 bytes
2461 bytes
Excerpts from: 11-Apr-88 Re: Are underbars considere.. Per Hedeland@erix.UUCP
(735)
> Where does this notion that periods are not allowed in unquoted local-parts
> come from (I've encountered it in other places as well)? As far as I can
> understand, RFC822 quite to the contrary explicitly allows this...
First of all, Ron Natalie's message said that periods were illegal in
``atom''s, not in ``local-part''s. He is correct, as are you, but he was
talking about an RFC822 atom, and you're talking about an RFC822 local-part.
One can also confuse ``phrase'' with ``local-part''. For obscure (perhaps
mistaken) reasons, RFC822 allows (unquoted) periods in local-parts but not in
phrases, and allows (unquoted) spaces in phrases but not in local parts.
``phrase'' is what's to the left of an angle-bracket address in a header;
local-part is what's immediately to the left of an at-sign. Thus,
To: Craig Everhart <Craig.Everhart@andrew.cmu.edu>
is a legal header on both counts, but
To: Craig F. Everhart <Craig Everhart@andrew.cmu.edu>
is illegal on both.
There were a lot of inertia-based reasons for disallowing spaces in a
local-part. Disallowing periods in a phrase is probably an oversight, but
we're stuck with it. Another curiosity is that a phrase can't be null in a
message header, so the header
To: <Craig.Everhart@andrew.cmu.edu>
is, strictly speaking, illegal. (When we have to use a return-path (which, if
it's a source-route, can require the ``<'' and ``>'' characters) to compose an
error message, sometimes we have to generate a non-null phrase to precede them.
I used to use the text constant ``dummy'', representing a syntactic dummy, but
when people started to take it as a mild insult, I had to change it to
``Message sender''!)
Craig Everhart
Andrew message system
Technical Details
Message-ID:
<kWNBLZy00VsL80sZFo@andrew.cmu.edu>Path:
arc1-ca.pugleaf.net!utzoo!mnetor!uunet!lll-winken!lll-tis!ames!mailrus!tut.cis.ohio-state.edu!bloom-beacon!mit-eddie!bbn!rochester!pt.cs.cmu.edu!andrew.cmu.edu!cfe+References:
<4289@hoptoad.uucp> <Apr.1.17.35.54.1988.3117@topaz.rutgers.edu>, <1600@erix.UUCP>Show Full Headers
Complete Article Headers
Path: arc1-ca.pugleaf.net!utzoo!mnetor!uunet!lll-winken!lll-tis!ames!mailrus!tut.cis.ohio-state.edu!bloom-beacon!mit-eddie!bbn!rochester!pt.cs.cmu.edu!andrew.cmu.edu!cfe+ From: cfe+@andrew.cmu.edu (Craig F. Everhart) Newsgroups: comp.mail.headers Subject: Re: Are underbars considered bad form for addresses in RFC822 headers? Message-ID: <kWNBLZy00VsL80sZFo@andrew.cmu.edu> Date: 14 Apr 88 15:08:21 GMT References: <4289@hoptoad.uucp> <Apr.1.17.35.54.1988.3117@topaz.rutgers.edu>, <1600@erix.UUCP> Organization: Carnegie Mellon University Lines: 33 In-Reply-To: <1600@erix.UUCP>