🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Article View: comp.mail.headers
Article #95

Re: can an @domain be numeric?

#95
From: Andy Linton
Date: Sat, 22 Aug 1992 07:47
46 lines
2752 bytes
In article <9208211741.AA28843@cognition.pa.dec.com> vixie@PA.dec.com (Paul A Vixie) writes:
>rfc822 implies "yes".  many IBM/VM/SMTP mailers seem to say "no" in that
>if they see
>
>	From: user@10.977.enet.dec.com
>
>they yell about the "1" following the "@".

It seems pretty clear to me that this address is 100%. RFC 1123 has
this to say - the emphasis is not mine, it comes straight from the RFC
text. 

   2.1  Host Names and Numbers

      The syntax of a legal Internet host name was specified in RFC-952
      [DNS:4].  One aspect of host name syntax is hereby changed: the
      restriction on the first character is relaxed to allow either a
      letter or a digit.  Host software MUST support this more liberal
      syntax.

      Host software MUST handle host names of up to 63 characters and
      SHOULD handle host names of up to 255 characters.

      Whenever a user inputs the identity of an Internet host, it SHOULD
      be possible to enter either (1) a host domain name or (2) an IP
      address in dotted-decimal ("#.#.#.#") form.  The host SHOULD check
      the string syntactically for a dotted-decimal number before
      looking it up in the Domain Name System.

      DISCUSSION:
           This last requirement is not intended to specify the complete
           syntactic form for entering a dotted-decimal host number;
           that is considered to be a user-interface issue.  For
           example, a dotted-decimal number must be enclosed within
           "[ ]" brackets for SMTP mail (see Section 5.2.17).  This
           notation could be made universal within a host system,
           simplifying the syntactic checking for a dotted-decimal
           number.

           If a dotted-decimal number can be entered without such
           identifying delimiters, then a full syntactic check must be
           made, because a segment of a host domain name is now allowed
           to begin with a digit and could legally be entirely numeric
           (see Section 6.1.2.4).  However, a valid host name can never
           have the dotted-decimal form #.#.#.#, since at least the
           highest-level component label will be alphabetic.
Technical Details
Message-ID: <BtDKBo.n42@comp.vuw.ac.nz>
Path: arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!cs.utexas.edu!sdd.hp.com!mips!mips!munnari.oz.au!comp.vuw.ac.nz!asjl
References: <9208211741.AA28843@cognition.pa.dec.com>

Show Full Headers
Complete Article Headers
Newsgroups: comp.mail.headers
Path: arc1-ca.pugleaf.net!sparky!uunet!cs.utexas.edu!sdd.hp.com!mips!mips!munnari.oz.au!comp.vuw.ac.nz!asjl
From: Andy.Linton@comp.vuw.ac.nz (Andy Linton)
Subject: Re: can an @domain be numeric?
Nntp-Posting-Host: bats.comp.vuw.ac.nz
Message-ID: <BtDKBo.n42@comp.vuw.ac.nz>
Organization: Dept. of Comp. Sci., Victoria Uni. of Wellington, New Zealand.
Sender: news@comp.vuw.ac.nz (News Admin)
References: <9208211741.AA28843@cognition.pa.dec.com>
Date: Sat, 22 Aug 1992 07:47:47 GMT
Lines: 49